Ροδος Λινδος

Ιδιαίτερα χαμηλά ήταν τα επίπεδα βροχόπτωσης κατά τους προηγούμενους μήνες στο νησί της Ρόδου, με αποτέλεσμα ο φετινός χειμώνας να αναδεικνύεται ως ο ξηρότερος των τελευταίων ετών.

Αδιάψευστος μάρτυρας τα στοιχεία που κατέγραψαν οι σταθμοί μέτρησης και συγκέντρωσε ο κ. Νίκος Ταταράκης προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας της  περιφέρειας Δωδεκανήσου, τα οποία δείχνουν ότι σε ορισμένες περιοχές δεν έπεσε σταγόνα βροχής για ολόκληρο μήνα, κι ας βρισκόμασται στη μέση του χειμώνα.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι ο Δεκέμβριος ήταν πολύ φτωχός σε βροχές, ενώ απολογιστικά το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Ιανουαρίου 2015-2016 υπολείπεται σχεδόν κατά το ήμισυ σε ποσότητα βροχής που είχε πέσει στο νησί μας το αντίστοιχο διάστημα του 2014-2015.

Από την καταγραφή που έγινε φαίνεται ότι στη Ρόδο πιο βροχεροί αποδείχτηκαν οι μήνες του φθινοπώρου Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, παρά οι μήνες του χειμώνα Νοέμβριος, Δεκέμβριος και Ιανουάριος.

Ειδικά στην περιοχή της νότιας Ρόδου και συγκεκριμένα στο σταθμό μέτρησης της Απολακκιάς και των Λαέρμων δεν έβρεξε καθόλου με αποτέλεσμα να έχουμε μηδέν ( 0 ) ύψος βροχής, και ο κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικος μήνας να έχει διαδεχτεί έναν επίσης ξηρό Νοέμβριο.

Τα πράγματα μπορεί να πήγαν καλύτερα τον Ιανουάριο, και οι βροχές που έπεσαν να ξεδίψασαν τη διψασμένη γη, όμως σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος των δύο προηγούμενων μηνών. Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο περσινός Σεπτέμβρης και Οκτώβρης αποδείχτηκαν πιο βροχεροί μήνες από τους αντίστοιχους του έτους 2014.

H περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά βροχόπτωσης το διάστημα από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο στη Ρόδο αποδείχτηκε η πόλη της Ρόδου και ακολουθούν η περιοχή του Έμπωνα, και των Λαέρμων. Αντιθέτως οι περιοχές με τη λιγότερη βροχή όλο αυτό το διάστημα ήταν η Κατταβιά και η Απολακκιά.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι από την καταμέτρηση της υπηρεσίας σε Αστυπάλαια και Κω, προκύπτει ότι και εκεί παρατηρήθηκε η ίδια εικόνα, με το μήνα Δεκέμβριο να μην έχει καθόλου βροχές και στα δύο νησιά. Προηγήθηκε ένας φτωχός σε βροχές Νοέμβριος αλλά ο Ιανουάριος αποδείχτηκε αρκετά αποδοτικός αφού το ύψος της βροχόπτωσης κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα.
Με αφορμή την αποτύπωση των στοιχείων αυτών, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης, δήλωσε χτες ότι οι μειωμένες βροχοπτώσεις είναι αρκετά ανησυχητικό φαινόμενο και δυστυχώς όπως δείχνουν τα πράγματα το κενό δύσκολα θα αναπληρωθεί καθώς φαίνεται ότι οδεύουμε πλέον στην άνοιξη και το καλοκαίρι.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Φλεβάρης εξέφρασε την ευχή η ψαλίδα να… κλείσει κάπως όσο διάστημα ακόμα διαρκέσουν οι βροχές, αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε οι καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση του νερού και να αποφύγουν την άσκοπη κατανάλωση. Πάντως όπως τόνισε η λειτουργία του φράγματος Γαδουρά θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τις ανάγκες του νησιού σε νερό, με την υδροδότηση της πόλης να τοποθετείται γύρω στο Πάσχα όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι χημικές αναλύσεις του νερού.