Ένα άκρως ενθαρρυντικό μήνυμα για το τουρισμό της Ρόδου και της Ελλάδος γενικότερα, είναι το γεγονός ότι ακόμα και τη «δύσκολη» αυτή περίοδο, η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει ξένες παραγωγές για τα γυρίσματα ταινιών.

Προσφάτως γνωστοποιήθηκε ότι τέσσερις ταινίες θα γυριστούν στο νησί της Ρόδου, με τη αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της δημοτικής αρχής και των αρμόδιών φορέων. Το γεγονός αυτό πέρα από την προβολή του προορισμού, είναι πολύ σημαντικό και λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, καθώς ο κινηματογράφος όπως θα δούμε και παρακάτω, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει σε επίδραση και αντίκτυπο ακόμα και τις πιο οργανωμένες διαφημιστικές εκστρατείες.

«Στη Ρώμη με αγάπη» ήταν ο τίτλος της ταινίας του Woody Allen το 2012, όπου πέρα από το σενάριο και τη πλοκή όπου ο σκηνοθέτης υπερτονίζει με χιούμορ την ιδιοσυγκρασία των Ιταλών, η ταινία επικεντρώνεται εμφανώς στα πιο τουριστικά μέρη, στα μνημεία και στα αξιοθέατα της «αιώνιας πόλης».

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ταινία χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από παράγοντες του τουρισμού της Ιταλικής πρωτεύουσας- κάτι που όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο δημιουργός τον χαροποίησε και τον διευκόλυνε ιδιαίτερα- αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι ο κινηματογράφος στις μέρες μας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της τουριστικής προβολής και προώθησης ενός προορισμού.

Η δύναμη του κινηματογράφου ως μέσο και η ισχυρή επίδραση του στο κοινό είναι σε όλους γνωστή. Από τον κινηματογράφο των αρχών του προηγούμενου αιώνα όπου ταινίες δημιουργήθηκαν για προπαγανδιστικούς κυρίως σκοπούς έως τις μέρες μας ο κινηματογράφος δημιουργεί ινδάλματα, προωθεί καταναλωτικά πρότυπα, τελευταία και τουριστικούς προορισμούς, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς ασκεί τα σημαντική επιρροή και στις τουριστικές επιλογές των ατόμων. Έτσι τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε παγκοσμίως μια νέα μορφή τουρισμού, ο κινηματογραφικός τουρισμός.

Κινηματογραφικός τουρισμός ορίζεται ως το φαινόμενο της μετακίνησης ατόμων με σκοπό να επισκεφθούν μέρη και αξιοθέατα στα οποία γυρίστηκαν κινηματογραφικές ταινίες. Ο τουρίστας που επιλέγει  αυτή τη μορφή τουρισμού παρακινείται από την προβολή ταινιών στο σινεμά, τη τηλεόραση και τις ενοικιαζόμενες ταινίες (DVD).
Σε έρευνες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο 8 στους 10 Βρετανούς παίρνει την ιδέα για τις διακοπές του από τους προορισμούς που προβάλουν οι ταινίες ενώ 1 στους 5 κάνει πραγματικότητα το ταξίδι στον προορισμό της αγαπημένης του ταινίας.

Τα παραδείγματα πολλά σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Η ταινία «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» επηρέασε σε τέτοιο μεγάλο βαθμό τον τουρισμό της Ν. Ζηλανδίας, όπου η επισκεψιμότητα στα μέρη όπου γυρίστηκε η ταινία είχε αύξηση 500% . Το γνωστό έργο «Borat» αύξησε τις αναζητήσεις στο διαδύκτιο για το Καζακστάν κατά 300%. Ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Φιλαδέλφειας των Ηνωμένων πολιτειών είναι τα «σκαλιά του Ρόκυ -Rocky steps», που βρίσκονται στο μουσείο της Φιλαδέλφειας, καθώς και το άγαλμα του Συλβέστερ Σταλόνε υποδυόμενος τον ομώνυμο ήρωα.

Στην Ελλάδα έναν χρόνο μετά την προβολή του, «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» έφερε στην Κεφαλονιά το 2002 περισσότερους από 227.000 επιβάτες, αύξηση 50%. Η Αμοργός με το «Απέραντο γαλάζιο» αποτέλεσε αγαπημένο προορισμό των Γάλλων ενώ η δυναμική της ταινίας «Μama mia» αποδείχτηκε με την έκρηξη των γάμων τα τελευταία χρόνια σε Σκόπελο, Σκιάθο και Σαντορίνη.

Τα οικονομικά οφέλη από τα γυρίσματα μίας ταινίας σε μία περιοχή, τόσο βραχυπρόθεσμα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων όσο και μακροπρόθεσμα είναι μεγάλα και σημαντικά. Οι τοπικές κοινωνίες αποκομίζουν οικονομικά οφέλη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων όπου μπορεί να διαρκέσουν από μέρες μέχρι και μήνες, με την παραγωγή να ξοδεύει τόσο για τη διαμονή και τη διατροφή των ανθρώπων της όσο και για την ενοικίαση χώρων και άλλων μέσων που απαιτούνται για το γύρισμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η προβολή ενός προορισμού μέσω μίας κινηματογραφικής ταινίας, ξεπερνά αποδεδειγμένα σε μεγέθη την οποιαδήποτε οργανωμένη τουριστική διαφημιστική εκστρατεία.

Στόχος της κάθε περιοχής και της εκάστοτε δημοτικής αρχής είναι σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ  ή και ανεξάρτητα, να προσεγγίσει τους υπεύθυνους παραγωγής ταινιών, να γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον της και να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον δίνοντας παροχές και κίνητρα στους κινηματογραφιστές ώστε να την προτιμήσουν για τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας τους.

Η Ρόδος με το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, καθώς και τη πληθώρα ιστορικών πολιτιστικών μνημείων, ήταν και είναι ένα από τα αγαπημένα νησιά των κινηματογραφιστών. Ταινίες όπως «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», «Ο Κολοσσός της Ρόδου»,  «Απόδραση στην Αθήνα», καθώς και πιο σύγχρονες όπως το «Περιπέτεια στο Αιγαίο» και «Γυρίζοντας τον κόσμο» αποδεικνύουν περίτρανα τη δυναμική του νησιού πάνω στο τομέα του κινηματογραφικού τουρισμού. Είναι ανάγκη λοιπόν οι αρμόδιοι φορείς να συνεχίσουν τη προσπάθεια αυτή για τη προσέλκυση παραγωγών, παρέχοντας τους όλες τις ευκολίες και στήριξη σε τυχόν προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, με απώτερο σκοπό και τη μεγαλύτερη προβολή του νησιού μέσω του κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας έναντι άλλων τουριστικών προορισμών.

* Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων Msc.Ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος είναι Πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών επιχειρήσεων από το ΑΤΕΙ Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Msc) στην Εκπαιδευτική  τεχνολογία και ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Msc) στο Σχεδιασμό, διοίκηση και πολιτική του τουρισμού από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πηγή : rodiaki